Публикувано на: ср, Дек. 13th, 2017

За първи път се продава българско предприятие срещу биткойни

Първото българско предприятие, обявено официално за продажба срещу биткойн е металообработващ завод във видинското село Ружинци. Собственикът е Юлиана Костова, инвестираща в криптовалути и има бизнес в сферата на имотите и туризма, един от които е хидропаркът „Вятърните мелници“ до Горна Малина.

Тя е направила тази оферта, като предложената цена е 92.53% от акциите на „Завод за метални конструкции“ (ЗМК) равняваща се на 495 хил. евро. Освен биткойн се приемат и  криптовалути етериум или монеро. Предприятието излиза на цена 34 биткойна, преизчислено на курса от вторник.

Производството на предприятието е стълбове за електропреносната мрежа, но от две години не работи поради липса на търсене от страна на електроразпределителните дружества. Костова посочва, че заводът може да поднови производство веднага, тъй като активите са запазени. Тя търси купувач, който едновременно да е инвеститор в криптовалути, за да сключи подобна сделка.

По думите на Юлиана Костова обявената цена от 495 хил. евро е много под направената външна оценка, която е за 1.15 млн. евро. „Когато нещо стои и не работи, няма смисъл да се държи висока цена“, коментира собственикът. Тя посочва, че имотът може да се използва за най-различни производства.

Коментари

Автор

-